Питна вода- джерело життя, визначальний фактор здоров»я та довголіття. Вода , призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» власники колодязів чи каптажів зобов»язані проводити поточний ремонт, чищення та дезінфекцію.
НЕОБХІДНО ПАМ»ЯТАТИ:
Через воду можуть передаватися черевний тиф,холера, дизентерія, вірусний гепатит А, туляремія, лептоспіроз та інші інфекційні хвороби. Виживання патогенних збудників у воді різна та залежить від багатьох факторів: температури води, її хімічного та мікробного складу, інсоляції та аерації, властивостей збудників тощо. Інфікування води в колодязях збудниками інфекційних хвороб відбувається при потраплянні в неї виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами: при просочуванні у воду колодязя господарсько-побутових стічних вод, води при пранні білизни, вмісту вбиралень , вигрібних ям та інше.
Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязя розташовані приміщення для свійських тварин, коли в колодязь потрапляють гризуни, які ймовірно є хворими чи переносниками різних інфекцій.
Вода в колодязях може інфікуватись патогенними збудниками при занесенні їх у воду через відра, якими користуються для забору води.
Ризик інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенами зростає в період паводків та інтенсивних атмосферних опадів, коли разом з дощовими водами до колодязів потрапляють забруднені господарсько-побутові стічні води, в тому числі із вбиралень та вигрібних ям.
Для профілактики інфікування ВГА та іншими кишковими інфекціями слід дотримуватись наступних рекомендацій:
1. Не нехтуйте правилами особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед споживанням.
4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати хворобу і надати рекомендації щодо режиму та лікування.
Дбайте про себе і рідних. Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання – звертайтесь до лікаря.
Немає коментарів:
Дописати коментар